Terug laten bellen

Laat u terug bellen

077 462 1898

Maak een afspraak

Laat u adviseren

Maak vrijblijvend een afspraak.

Vragen over gas

De eigen gasbel van Nederland zorgt voor veel discussie. Ten eerste raakt die bel een keer op. Ten tweede zorgt het oppompen van gas voor aardbevingen. Daar komt nog bij dat het gas dat in Nederland gevonden is ook nog eens afwijkt van de rest van de wereld. Het is zogenaamd laag-calorisch gas (ook wel Groningen-gas). Dat is kortgezegd: een mengsel van brandbaar methaangas met een zo’n 14% niet brandbaar gas. Het zogenoemde hoog-calorische gas bevat nagenoeg alleen maar brandbaar gas. Het gasnetwerk in Nederland is zo aangelegd dat alle huishoudens met een gasaansluiting laag-calorisch gas ontvangen.
Nu er nationaal veel discussie is over hoe lang we nog gebruik kunnen maken van het laag-calorische gas is het begrijpelijk dat u hierover vragen heeft. We hebben de belangrijkste vragen verzameld en proberen hieronder zo goed mogelijk een antwoord te geven.
Belangrijkste Vragen:

1.            Wat is het verschil tussen die 2 gassoorten?
De twee gassoorten waar het in de gasdiscussie over gaat zijn:
- Hoogcalorisch gas (H-gas)
- Laagcalorisch gas (L-gas), ook wel Groningengas (G-gas) genoemd.

Het verschil tussen deze twee is de samenstelling. Hoogcalorisch bevat nagenoeg alleen maar brandbaar gas. Laagcalorisch gas bevat naast brandbaar gas ook nog ongeveer 14% niet brandbare bestanddelen (met name stikstof). Er zit dus minder energie in. Met 1 m3 hoogcalorisch gas kun je meer water koken dan met 1 m3 laagcalorisch gas. Dit verschil betekent ook dat de meeste gastoestellen speciaal ingesteld zijn op ofwel hoogcalorisch gas, ofwel laagcalorisch gas. Het gasnetwerk in Nederland is zo aangelegd dat alle huishoudens met een gasaansluiting laag-calorisch gas ontvangen. En dat betekent dat de kooktoestellen ook ingesteld zijn op laag-calorisch gas.

2.            Kan ik straks nog wel koken op dat nieuwe gas?
In de wet is nauwkeurig vastgelegd waar het geleverde aardgas aan moet voldoen. Er is ook vastgelegd waar gastoestellen aan moeten voldoen. Op die manier is een veilige werking van de gastoestellen gegarandeerd, ongeacht de gassoort. Op dit moment is nog niet bekend wanneer we overgaan op het nieuwe gas. Er is wel afgesproken dat dit in ieder geval pas na 2030 het geval zou kunnen zijn.
Sinds 2017 geldt ook dat gastoestellen, die in Nederland verkocht worden, geschikt moeten zijn voor beide gassoorten. Daarnaast geldt dat bij verreweg de meeste toestellen van vóór 2017 deze technische aanpassing ook mogelijk is. Na die aanpassing kunt u gewoon weer koken, zoals u gewend was. Overigens: die wijziging van gassoort vindt echt niet onopgemerkt plaats. Mocht dat gebeuren, dan is het aan de overheid om u daarover te informeren.

3.            Is mijn kookplaat wel geschikt voor dat gas?
Sinds 2017 geldt dat gastoestellen die in Nederland verkocht worden geschikt moeten zijn voor beide gassoorten. Daarnaast geldt dat bij verreweg de meeste toestellen van vóór 2017 deze technische aanpassing ook mogelijk is. 

4.            Moet mijn kookplaat aangepast worden?
Voor de toestellen van ATAG, Pelgrim en ETNA geldt dat er in geval van verandering van gassoort, een kleine technische aanpassing gedaan moet worden. Daarnaast geldt dat bij verreweg de meeste toestellen van vóór 2017 deze technische aanpassing ook mogelijk is.  Deze aanpassing is overigens ongeveer hetzelfde als het ‘ombouwen’ in het geval van het gebruik van flessengas.

5.            Moet ik nog wel een gaskookplaat aanschaffen?
Kookt u het liefst op gas, maar twijfelt u om een inbouw gaskookplaat aan te schaffen omdat u niet zeker weet of uw woning de komende jaren nog aangesloten blijft op het gasnetwerk? Kies dan voor een gaskookplaat van ATAG of Pelgrim met kookgarantie*. Mocht binnen 10 jaar uw gasaansluiting vervallen ontvangt u, geheel gratis, een nieuwe inductiekookplaat. Zo bent u de komende 10 jaar gegarandeerd van vele uren kookplezier!
Om aanspraak te kunnen maken op deze regeling dient u de gaskookplaat, binnen 30 dagen na aankoop bij Atag of Pelgrim te registreren. Tevens dient deze in een commissie van minimaal vier ATAG of Pelgrim inbouwapparaten aan te worden geschaft. 
(*Vraag naar de voorwaarden)

 

Terug naar overzicht